Thursday, October 13, 2011

Yeah !

السلام عليكم


( Silap rumah nie takde bath tub, kalau tak aku dah join sekaki dengan budak kicik nih~ )


Kelas minggu nie dah habis ! Fuuhh, nasib laa hari Jumaat tiada kelas, kira hari Khamis hari kelas last dalam setiap minggu. Untunglaa duduk Notts. Tadi, ada kuiz mathematics techniques & calculus di mana aku bermain 'sap - sap sup' sambil menunjukkan sedikit usaha dengan 'menconteng' kertas jawapan. Huh, mentally depression dah mula terasa bila practical thermal science Isnin lepas, sumpah meleret sampai sekarang ! Buat kuiz pun, tiada mood. ( Harap - harap dapat 13/15. Amin.) Bila dalam kelas jea, mula lah kepala rasa nak cari bantal. Kalau lah seat dewan kuliah yang lembut alas punggung tuh boleh dicabut, dah lama aku buat peta dunia berskala saiz XL punggung manusia. Ingat nak balik jea ke Ipoh, dapat jugak rasa 'bercuti' kat rumah sendiri. Tapi. . . mak pesan, baik rajinkan diri jumpa lecturer. Katanya, spoon-feed tak wujud kat zaman university. Oleb sebab aku anak baik ( ceh ), so malam ini aku berdating dengan calculus + maths laa jawabnya T.T Kena cari kesalahan/soalan tak faham banyak, kira senang nak 'hentam' bila jumpa lecturer esok. Biar dia jawab sampai aku faham, haha. AKU BENCI KALAU TERJUMPA SOALAN YANG AKU TAK FAHAM, MULA 'MARAH' DIRI SENDIRI KALAU TERJUMPA SOALAN YANG AKU TAK BOLEH JAWAB. 

Entah macam mana dalam kelas E&M, sedang pelajar leka menyalin jawapan, lecturer tanyakan pasal undergraduate course kat pelajar dia. Aku terfikir, betul ke pilihan aku nak ambil Mech.Eng ? Minat aku Aero.Eng. Basically, Aero.Eng nie Master level ( aku tekad nak belajar sampai Master. InsyaAllah ), so kena ada basic degree dalam Aviation.Eng ( cabang Mech.Eng ). Pesan lecturer E&M tadi, " If you like chemical subject, doesn't mean it can cover your Chem.Eng and similarly to other subject with respective school . " Waaaaaa.. dah aku kompius. Mula memang minat fizik, tapi asal A-level punya fizik nie mencabar gila ? =.=' Bila tanya - tanya senior, " korang belajar some part of undergraduate punya study and personally foundation level is way harder than degree. Don't get cocky with them. " Kata-kata yang membina, terima kasih senior A. Kat Nottingham ada 4 cabang Eng.School :

Civil Eng. 
Chemical Eng. 
Electrical&Electronic Eng.
Mechanical Eng.

Choices ? 






Yang menarik minat aku :

BEng/MEng Chemical Engineering with Environmental Engineering.
BEng/MEng Civil Engineering ( mak suka aku ambil Civil jea, senang katanya ).
BEng/MEng Electronic and Computer atau Electronic and Communications Engineering.
BEng/MEng Mechanical Engineering.  



" Baik kau pilih betul - betul, kalau tak. . . . merana laaa korang belajar macam aku ! "

Pesanan Senior B. Terima kasih. Ikutkan keMelayuan, Melayu ramai gila ambil Mech.Eng. Kalau E&C, boleh bilang pakai jari jea -.-' Civil ? Orang cakap belajar senang, tapi aku tak minat pulak lukis-lukis nih. Kenapa Environmental Chemical Eng ? Sebab ayat ' Environmental ' :D Aku memang ada semangat GREEN TECH, GREEN FOOD, GREEN whatsoever. Kira aku nak jugak contribute benefits to the nature. Tapi, orang cakap. . Chem.Eng banyak duduk dalam lab. Pulak dah ! Naye aku nak tenung dinding 7 jam sehari kerja nanti. Arrghhhh ! Serabut ! Let the flow goes on jelah, solat istikarah banyak - banyak mintak petunjuk kepadanya. . . sedangkan DIA MAHA MENGETAHUI. Apa-apa pun aku nak capai pointer 3.75 level aku sekarang. Amin. Doakan aku weh :D


P/s : I just wanna my choice collide with the MARA undergraduate quota to Nottingham UK. To get in there ? It just another effort. I feel so helpless but I have HIM. HE's my strength to live on my dreams.

3 comments:

  1. budak tu chomel!! geram! huhu
    ape2 pon doa byk2.. smge buat kptsn yg btol! ;D

    ReplyDelete
  2. @sarah :

    insyaAllah :D

    @intan :

    y? O.o

    ReplyDelete