Thursday, June 7, 2012

Simsimi


السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Bosan. Lihat jam, 4.30 pagi. Menunggu beberapa bahagian Fifa12 untuk habis dimuat turun. Jari jemari dah lama tak berlari atas papan kekunci. Tapi tidak kurisau, sekali Mr. D-SIM turun padang, habis terpahat legendary aku di hati para penentang aku :B Eh, Sniper Elite V2 ? Tunggu lama sikitlah, versi bahasa Inggeris tak keluar lagi. Yang ada, Latin, Perancis, Russian. Berpinar mata cuba mengerti bahasa mereka. Haih, rugi masa menunggu muat turun SE V2 tersebut, dan nampaknya aku terpaksa muat turun lagi sekali. . 3 atau 6 GB semua sekali. Nasib aku pakai server luar negara, laju serta tanpa had dengan kadar RM 35 sebulan ! 

Tetikus, kudapatkan. Layan Facebook lah. 

Buka - buka. . 


Hahaha. Troll level : Simsimi. Eh, Simsimi ? Erm, Nenek Jajan yang kenalkan aku istilah Simsimi. It's a talkative application, ada sahaja feedback bagi setiap ayat yang kita taip - KATANYA -. Entahlaa, dah lama kenal, tapi tak terlintas pun nak buka. Jadi. . lihat IDM, ehem ehem, jom cuba. 


Simsimi merepek -.-' Kata seronok gunakan apps Simsimi ? Nasib aku jea kowt. Inikan, random feedback jea

So the chat goes on and on. . until 


Hahahaha, gotcha ! Troll level : D-SIM. Aku suka betul main kata - kata sampai Simsimi pun frust ! Hewhewhew B) Sah. . sah apps Simsimi bosan -,- Jadi, aku menyusur kembali Facebook. . eh ?



Eh, tanya nama sendiri pun ada feedback ?

Ini enggak boleh dibiarin ( sambil merengus ).

Lalu aku menaip. . 


HAHA ! 

Eh, kejap. Apa kata kalau. . 


HAHAHA !

Adeh, tergelak aku pagi - pagi buta nih. Erm, aku cuma . . hairan. Siapa yang rajin buat macam tu ? Maksud aku. . 


Semua perkara / ayat / perkataan boleh diajar di apps tersebut. Tulis sahaja apa, dan apa balasannya. Input itu nanti akan disimpan dalam memori Simsimi, dan akan jadi output bila 'diungkit'. Repetition akan berlangsung selagi kita masukkan input yang sama ( cuba lah sendiri ). 

Jadi, siapa yang ajar Simsimi pasal mohd qhassimi dan Mr.D-SIM nih ? 
Misteri Nusantara betulll ! D;

Nasihat aku, apps Simsimi ini tak membawa apa - apa kebaikan pun. Mungkin ada yang bertanya pasal agama, tapi perkara asas boleh lagi diterima. Cuma risau, yang tidak tahu menahu pasal agama langsung, tiba - tiba ada balasan dari Simsimi. Persoalan sekarang. . siapa yang ajar dia ? Kitab mana dia kutip ? Uihh, ceramah radio Perak FM semalam, Ustaz Kazim marah bebenor akan perkara sebegini. Cuma nak beritahu,  Simsimi ini bukanlah setiap input yang kita tulis, output nya adalah balasan direct dari alim ulama. Risau a slight view yang lain sedikit itu mampu memesongkan akidah kita. Itu yang tak mahu tu. Bahayo bahayo. Dan. . sudah tentu, tiada apa - apa informasi / fakta yang betul boleh diperolehi melalui apps ini. Jadi, menggunakan apps ini, hanya buang masa semata - mata. Bukan begitu ? 

Lagha ? 

Mungkin. Aku bukan ustaz nak hukum itu ini, haha. Hati - hatilah dengan permainan alam maya. Bermain horoskop di apps Facebook pun haram, " Ketahui umur jodoh anda ", " Bila anda berkahwin ", " Kereta pertama anda adalah. . ."  semua ini,
USELESS ! 
Apa dapat oi ? Angan - angan kosong ? Buang masa adalah. Kalau rasa bosan menghadap Faceebok, tekan 'logout', there's plenty of USEFULL job awaits in the REAL WORLD ! Sebelum buat sesuatu, fikir kesannya terlebih dahulu kerana masa itu emas. Tak percaya, tanya warga emas, mereka semua impikan waktu emas yang kita ada sekarang !


P/s :. . yuyul tu hapa ? :OO

4 comments:

  1. haha. SimSimi hanyalah sekadar tempat untuk aku gelak sorg2. haha. tp pasal nak tny soal agama kat die memang takde la. -.- ustaz punye menimbun, xkn simsimi jugakkk jd tmpt penyelesaian of curiosity?

    and well said, Mr.D-SIMs . eh bukan. Atok Semi. ciss. haha. untunglee simi kenal DSIMS.

    ReplyDelete
  2. siyes lawak!! hahahahahhaha.....

    ReplyDelete
  3. serius benda tuh lawak dan annoying...
    rasa csam nak download;ah apps tuh

    btw apa maksud server luar negara ek??? server uni ek....

    ReplyDelete
  4. @Janja : memang untung jadi aku B)

    @Anon : :)

    @Rosman : apps ni online jea kowt. server luar negara tu maksudnya pakai server bukan dari malaysia laa -,- bagi downloaders macam aku, ini kelebihan besar sebab ada certain website server malaysia sekat, tapi server luar ok jea, hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...