Friday, March 4, 2011

Mari sini ada satu cerita.

Assalamualaikum.

Mood : Full, i mean my stomach :x
Music : Whatever It Takes - Lifehouse

Back to few days before. Location, my workplace. It was breakfast time at about 8 in the morning, while I still felt sleepy and severally yawning at the back -.- Then, I saw a man, taller than me, had a lil chat with his wife I think, turn - back and moved towards Kak Mun. Then, he shouted, probably dissatisfied with the explanation given, who's fault then ?

To make it short :

Kak Mun :

Kamu nampak tadi ada seorang lelaki marah - marah kat Kak Mun ?


D-SIM :

Haaaa, ada ! Kenapa Kak Mun ? Kesian tengok Kak Mun dari jauh.


Kak Mun :

Tak, sebenarnya cam nie ( she cleared her throat ), wife and daughter dia datang bawa 2 voucher breakfast yang kita selalu terima setiap hari. Tiba - tiba datang suami dia. Dia pun nak makan jugak. Jadi Kak Mun cakap jela harga tambahan akan dikenakan kat dia sebab ada voucher sedangkan mereka datang bertiga. Naik angin dia dengar Kak Mun cakap macam tue, siap cakap tak payah kenakan cas tambahan sebab anak dia makan sedikit jea. Kak Mun pun biarjela dulu, tengok kalau dia makan jugak, nak tak nak terpaksalah Kak Mun kenakan cas, tak kan Kak Mun yang kena bayarkan pulak. Tapi cuba kamu jenguk kat luar.

I scanned the guest area, table 15 seemed to fit the case. I saw a girl, a women, probably her mother and a guy, yeap, THAT red-shirt and short hair cut guy. He was eating besides his wife. But wait ! She didn't eat at all, no plate front her, no coffee cup, even a BB plate which is normally guest use it on breakfast. How strange ?

Kak Mun :

Perempuan tu tak makan kan ?


Away from disagree, i nodded and patiently wait the further explation.

Kak Mun :

Si Isteri tadi dah ambil makanan, tunggu nak makan jea lagi, tak jadi, lelaki tu pula yang makan, lihatlah sendiri, isteri tue tengok jea anak dan suami dia makan, sedangkan orang keliling ramai yang makan, makanan banyak pula tue, dengan isteri pun nak berkira ?

Nothing more that I can say that moment.

Kak Mun :

Kamu bila dah kawin nanti jangan buat camtue kat isteri. Kalau Kak Mun tawu, siap kamu !

D-SIM :

eh ! Takkan !


Hah ! Isi yang aku nak bawa ( Bahasa pula ? Dwibahasa lah, asyik rojak jea,hehe ) sebenarnya memang bagus laa kalau isteri buat macam tue, tanda hormat pada suami, biar tumbesaran anak terjamin untuk perkembangan minda dan fizikal, tapi macam tak patut jea ? Bil sewa bilik beratus - ratus boleh bayar tapi tak kan harga tambahan dalam RM 20 tak boleh ? Mana pergi nilai seorang suami bertanggungjawab kau ? Kata nak sehidup semati, nafkah zahir wajib beb ! Buat malu jea jadi kaum lelaki -.- Nie nak marah nie, haishhh.. Memang aku tak cakap apa - apa langsung lepas Kak Mun bagi penjelasan tadi, sebab rasa terkilan pun ada, pengajaran kat diri lagi la terasa ! Cakap macam aku ada bini jea -.- Apa - apa pun, isteri untuk disayangi kan ? Untuk dijaga sebaik mungkin, menjadi lumrah kepada lelaki untuk menjaga mereka. Aku kalau ada bini sayang selalu mehhh.. Peristawa pagi tue takkan terjadi kat bini aku, kesian kowt. Penat - penat terbang kat taman bunga yang luas, dah hinggap atas bunga yang paling cantik di antara kalian, tak kan nak sia - sia kan macam tue jea ?

Lagi - lagi kalau jumpa yang soleh / solehah. Bukan senang beb nak jumpa dalam abad sekarang... Kalau dapat, berutung . Fuhhhh, cair hati~ Tak cari lain dah ! Hahaha, Walaupun harta disebut dahulu sebelum keturunan dan paras rupa seseorang calon isteri, tapi Allah menekan juga nilai agama yang dipegangnya. Namun firmanNya :

Perempuan yang JAHAT untuk lelaki yang JAHAT
Perempuan yang BAIK untuk lelaki yang BAIK

Perasan tak kenapa jantina perempuan disebut terlebih dahulu ? Sebab perempuan mudah, senang masuk syurga atau ke neraka, itu jawapan mudah setiap penceramah yang aku dengar. Jaga sebaik mungkin rumah tangga lelakinya, insyaAllah dijanjikan syurga tetapi hanya sekali membenarkan lelaki yang dibencinya memasuki rumah tanpa kebenarannya / ketiadaannya , dosa besar ! Nusyuz ! Tak ke mudah ke neraka jahaman hanya pekara sekecil itu ? Dalam ayat " Penzina perempuan, penzina lelaki " pun mengukuhkan jawapan ustaz / ustazah penceramah. Sebab perempuan yang goda lelaki ke arah sumbang maharam. Fikir balik, memang perempuan tak goda lelaki ke arah itu, tapi cara pemakaian nya ? Pergaulan bebas ? Tak menjaga aurat ? Bau wangi - wangian yang menusuk hidung ? Termasuklah aurat suara, pandangan mata. Membiarkan gambarnya dilihat awam ? Ada yang tak segan silu muat naik gambar sendiri, Facebook jadi saksi utama ( sebenarnya perempuan tak boleh sebarkan gambar sndiri. muktamad, nak tahu lebih lanjut, usaha sebab itu akan memberikan kesan mendalam pada diri sendiri akan jawapan nya :-) ). Nilai malu perempuan semakin terhakis dek zaman, katanya mahu mengejar kejayaan seperti lelaki ? Aduii, lelaki sendiri pun teruk ! ( aku pun rasa banyak dosa, nauzubillah ) Kejar akhirat ! Jangan terpedaya hal duniawi ! Kehidupan di dunia ibarat seorang perantau, jangan lupa !

Sabda Rasulullah s.a.w :

عَنْ عَبْدِ الِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ الُ عَنْهُمَا قَالَ أَخَذَ رَسُولُ الِ صَلَّى الُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِمَنْكِبِي
فَقَالَ كُنْ فِي الدُّنْيَا كَأَنَّكَ غَرِيْبٌ أَوْ عَابِرُ سَبِيْلٍ وَكَانَ ابْنُ عُمَرَ يَقُولُ إِذَا أَمْسَيْتَ فَلَ
تَنْتَظِرِ الصَّبَاحَ وَإِذَا أَصْبَحْتَ فَلَ تَنْتَظِرِ الْمَسَاءَ وَخُذْ مِنْ صِحَّتِكَ لِمَرَضِكَ وَمِنْ حَيَاتِكَ
لِمَوْتِكَ.
رواه البخارى

Daripada Abdullah Ibn Umar Radiyallah 'Anhuma, katanya: Rasulullah S.A.W.memegang bahuku seraya bersabda: Jadilah di atas dunia ini sebagai seorang perantau. Ibn Umar berkata: Apabila kamu berada pada waktu petang, janganlah tunggu menjelangnya waktu pagi. Apabila kamu berada pada waktu pagi,jangan tunggu menjelangnya waktu petang. Gunakan peluang untuk beramal semasa kamu sihat untuk persediaan ketika kamu sakit dan semasa kamu hidup untuk persediaan matimu.


Skop malu tersangat luas, bak lelaki mahupun perempuan, tak kiralah berapa umur kita. Aku terdiam selepas mendengar penjelesan Kak Mun sebab terfikir kesannya dan hal berhubung kait sehingga bab malu nih. Sebelum mengubah dunia, ubahlah negara. Sebelum mengubah negara ubahlah masyarakat. Sebelum mengubah masyarakat, ubahlah keluarga, sebelum mengubah keluarga, ubahlah diri sendiri !


Aku pernah nampak sepasang suami isteri kat Jalan TAR, isteri dia lengkap berjubah purdah, mungkin pertengahan 20 -an berdasarkan kulit sekitar matanya yang cantik. Lelaki tue pakai ringkas, bergaya seperti traveller, gaya mereka aku suka. Tengah terik panas, tetap sanggup pakai purdah. Aku betul - betul kagum, kalau aku jadi lelaki tue, syukurnya ! Tapi aku JAHAT, mana mungkin perempuan BAIK untukku ? Kira rehab laaa aku nih. Cuba mendapatkan BAIK tue. Aku malas nak fikir untuk berpasangan usia muda - orang panggil cinta monyet eh ? Kata - kata yang aku pegang : Pengorbanan itu perlu . First cut is the deepest ? Yes, tapi aku rasa hikmahnya sampai aku berfikiran macam ini, senantiasa mencari kelemahan diri, merungkaikan secepat mungkin. Aku tak sempurna, sekadar pengajaran untuk diri sendiri dan orang lain. Sepanjang aku ' bercuti ' dari Facebook, macam - macam aku jumpa, penat sudah mengalirkan air mata memikirkan bertapa kecilnya aku di sisinya. Di tempat kerja sahaja sudah cukup untuk menguji keimanan aku, sifat ego sombong dan sangka buruk aku ' terbongkar ', aku ' kikis ' perlahan - lahan dari hati gelapaku nih. AKU NAK JADI BAIK ! NAK MASUK SYURGA !

pss : PERSONALITI dah masuk, tinggal KENYATAAN sahaja. Mengikut kiraan aku, tak lama jee lagi. Bercinta selepas khawin boleh kan ? Sebab dosa takde buat camtu, pahala pula yang dapat :)

3 comments:

  1. Woh! Memang.. memang best la post yang ni! :) Sokong everything! And very bagus of you to masukkan hadith n such. And yeah, bercinta after marriage is the best option there is! :)

    ReplyDelete
  2. LIKE the post .
    but, as 4 me, kita xtaw mcmane kita di mata Allah . so, if kita pk kita jahat k baik k. pointless sbb Allah noes it well than us.

    So, just , we have to munasabah dri kita always to create better chapter of life. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...