Saturday, November 12, 2011

Rumah impian ?

Salam. Malam yang bosan dimana mood nak belajar Calculus tak datang - datang jugak. Hm, baru baca majalah Decor ( majalah Itali kowt ). Owh, aku terikut hobi mak aku, so. . . jangan heran laaa kalau budak hensem suka decoration rumah. JK -,- Yeah, selain angan - angankan Ferrari Italia atau Mini Cooper untuk  buat lanyak atas jalan raya Mala*sia yang teruk, aku juga impikan sebuah rumah BESAR. Kenapa ? Aku bukan individualistic, aku nak rumah besar sebab kalau boleh biar the whole family aku dengan 'family masing-masing' duduk kat rumah aku. Biar mak pak aku duk goyang kaki baca Harakah waktu sarapan pagi di tepi jakuzi melihatkan cucu-cucu dia mandi manda bersama bini aku. Aku pulak main game Modern Warfare 3 bersama abang dan adik ipar aku. ( Over gila aku -.-' ) Wokeh, aku tak nak jauh daripada parent, tue jea dan nak keseeeeelesaan. Fact : keluasan rumah juga memaikan peranan terhadap pisikologi seseorang, lagi-lagi buat anak kecil.





Kantoi tingkap kotor =/= Tuu jelah kowt yang paling meluat pasal cermin - cermin nih. Kalau kotor dalam boleh cuci lagi. Kalau kotor luar ? Kalau lokasi tingkap pulak tingkap 2 atau 3 ? Naya naya. . 




Macam dry kitchen jea~ Running cost nie tinggi nih, membazir membazir, tapi kalau saudara mara datang, kompom meriah dapur dengan makcik makcik :D




Guess what. . . cotton clock ! Cooooolio.





Home decor from 9gag.com, haha Entah macam mana boleh terlepas kat website tu. Tapi style hapa ? Tapi dapat kat budak budak...habis...dinding..rumah -,-






Tengok gaya, macam hiasan apartment jea. Pencahayaan penting nih.





Study room ? Tapi, macam selesa sangat jea nak jadikan study room, haha ( sebab ada warmer, sesuai laa kalau kat negara beriklim sejuk atau 4 musim. ) Ada lampu membaca :) Mak aku mesti suka nih, sebab rak buku banyak ! 




Coat hooker ? Heh, decor bilik air kowt



Best wooookkk kalau dapat rumah atas bukit menghadap tasik ! Haa, living room nie pakai kurang cahaya sebab pakai daylight = cermin jernih. Style - style. 




Rumah nie sesuai buat party, hehehehe. Okay okay, kenduri bagai sebab dining sambung terus dengan living room. Anak kecil lagi suka, bila bosan dengan bapak tengok bola kat tv, terus lari dapatkan mak dia kat meja dining bersama makcik makcik lain, kehkeh. Kuat betul imiginasi aku -.-' Rumah ini sesuai bagi yang suka orang datang rumah laa. Baru nampak function design rumah macam ini.




Kalau ini cermin lutpeluru, memang best ! Tapi malam - malam cuak jugak, kowt hantu tenung dari luar tingkap. Crap talk, kan ada cermin jadi gelap bila waktu malam -.-' 




Letak soft board kat dinding bilik hiburan, jadi laa kowt bilik kalis bunyi. Bilik ini kena kurangkan pencahayaan luar + kalis bunyi dari luar mahupun dari dalam ke luar bilik + sistem surround speaker = baru gempak layan game movie bagai !




Jakuzi ! Again, pencahayaan yang baik ! Reflect kat warna lantai, warna cat pun dah cukup cantik ( bagi aku laaaa ). Best jugak living room macam nie.




Aku suka tangga macam nie :D




Err.. rumah Billionaire kowt sebab infinite pool terus 'terbukak' kat dunia luar. Kenapa Billionaire? Sebab kena ada pak guard 4-5 orang duk jaga rumah nie luar dalam kalau tak senang senang jea perompak masuk rumah ! Tapi aku rasa, kalau taknak sambung kat dunia luar, letak jela cermin. . .biar nampak macam panjang ke luar pool tuuu.. kan ?




Another study room. 


Aku suka pergi rumah kawan, sebab nak 'cari' idea decor dari rumah diorang. Setakat ini, yang paling best aku pergi....rumah sape erk ? Clueless -.-' Hm, tapi kena ambil kira running cost, nak kemas lagi dan. . . cat. Haih, rumah kat Ipoh tu suruh cat luar rumah pun dah lebih 10k orang nak ( kalau tak silap 25K ! Ape kejadah mahalnya ! ). Tue belum suruh cat secara detail kat dalam rumah. Hmmmm.. minat sebenarnya bab-bab deco nih. Cuma kurang kreatif nak decor rumah dengan gunakan barang yang sedia ada, aku lebih suka pilih dan beli barang yang sesuai, kombinasi warna then the whole bunch  letak kat living room. Senang. Just like I did kat tingkat atas :PP


P/s : anda telah membazirkan masa dengan membaca komen si amatur yang tidak diiktiraf oleh Eric Casa Impian *troll face 

6 comments:

  1. siot, MW3 dh x wujud dh time ko dh kawin nanti. MW20 mungkin jadi. ahaha

    ReplyDelete
  2. haha tuu diaaaa~~ :D suke decorate umah eh? bgus2. nnt leh la ko jd lg hebat dr Eric tuuu~ wkwkwkw~ asal ko jgn botak cam dy sudah la :P

    ReplyDelete
  3. @ belalang : hahaha, meme ar. saje main game lame tyme tuu. nostalgia laa katekan

    @jajan : botak macho hape B)

    ReplyDelete
  4. hahaha~ utk certain org je laaa :P lau ko botak, ak tatau nk ckp pa :P seeing then commenting hahah~

    ReplyDelete
  5. hahaha all the best :P make it real and i'll comment~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...